הטבה לרוכשי דירות בנגב ובגליל

 

המומחים של עמית דנים בהטבה האחרונה שהושגה ע"י משרג השיכון, לסבסוד דירות באזורי עדיפות לאומית.

הטבה לרוכשי דירות בנגב ובגליל - זה טוב או רע?

הצעד האחרון המאפשר הענקת הטבה על סך כמאה אלף ₪ לרוכשי דירות בנגב ובגליל מצטרף למספר רב של צעדים ממשלתיים שנינקטו לאחרונה על מנת להתמודד עם מצבו הייחודי של שוק הנדל"ן.

נגיד בנק ישראל, הפרו"פ סטנלי פישר, ורבים אחרים זועקים כי קיים חשש לבועה בשוק הנדל"ן. הנגיד בוחר להפעיל את הכלים שתחת סמכותו, ומטיל גזירות על שוק המשכנתאות במטרה לצנן את צד הביקוש. מצידו השני של המטבע ניצבים הפוליטיקאים (ובמיוחד החברתיים שבהם), שמתקשים להביט בפניהם של עשרות אלפים מבין בוחריהם הרואים את חלום הדירה מתרחק במהירות. הם זקוקים לקבלות לקראת מערכת הבחירות הבאה.

בימים האחרונים יכול שר השיכון והבינוי אריאל אטיאס לסמן לעצמו ניצחון קטן. המהלך שהוביל להענקת הטבה לרוכשי דירות בפריפריה אושר ע"י ראש הממשלה, למרות התנגדותם של פקידי האוצר.

ואולם, נשאלת השאלה האם הטבה זו, יש בכוחה להוריד את מחירי הדיור, ולאפשר לאותם צעירים, שהוכו לא מכבר ע"י המגבלות על שוק המשכנתאות, להתקרב אל בית חלומותיהם.

אופי ההטבה עדיין אינו לגמרי ברור. שר השיכון הודיע בעבר כי ההטבה היא מאה אלף ₪ לדירה. ההטבה תינתן אך ורק לדירות באזורי עדיפות לאומית א' ולא לווילות, קוטג'ים או דירות גן. זכאים להלוואה רק מי שזו דירתם הראשונה והמוטבים מחויבים להתגורר בדירה במשך לפחות חמש שנים. בתום חמשת השנים ההלוואה תהפוך למענק. מסתמן שההטבה תהיה של שישים אלף ₪, ויתרתה תתקבל בדמות סבסוד הפיתוח הסביבתי, מה שיוזיל את מחיר הדירה.

כרגיל בשוק הנדל"ן הישראלי המבעבע, גם כאן יש ספקות. כלכלנים רבים מאמינים כי ההטבה תגרום לביקוש יתר שיעלה את מחירי הדירות, במקום להורידם, וכך יצא שכרנו בהפסדנו. במילים פשוטות, ההטבה תמשוך כל כך הרבה אנשים שיבקשו להינות מההטבה, שמחירי הדירות יעלו.