הקשר בין ריבית בנק ישראל לריבית המשכנתא

 

החלטתם לרכוש דירה חדשה ואתם מעוניינים במשכנתא? אם כן, כבר בפגישתכם הראשונה עם נציג הבנק למשכנתאות, ולאחר שקיבלתם אישור עקרוני על קבלת המשכנתא, תקבלו פירוט מהנציג שמולכם על מספר מסלולי משכנתא שונים, שמהם תוכלו לבחור או ביניהם תוכלו לשלב. מסלולים אלה מתייחסים, בין היתר, לגובה ההחזר החודשי הנוח לכם ולפרק הזמן שבו אתם מעוניינים לפרוס את החזרי המשכנתא (10 שנים, 15, 20 או אולי 25 שנה) וכוללים גם את עניין הריבית. כיצד קשורה ריבית בנק ישראל לריבית המשכנתא שלקחתם, ובעיקר גם – כיצד היא משפיעה עליה? על כל זאת ועוד, במאמר הבא.

באילו ריביות מדובר

בבואכם לקחת משכנתא תתקלו במספר מונחים שונים, הקשורים לריביות. הריבית הראשונה הינה ריבית בנק ישראל. כשמדברים על ריבית זו מתכוונים לריבית, הניתנת לבנקים על ידי בנק ישראל. ריבית זו יכולה לעלות או לרדת, אולם בשנים האחרונות היא דרך כלל היא נמוכה מאד (כיום – נכון לספטמבר 2015 - היא עומדת על 0.1 אחוזים). ריבית נוספת היא ריבית פריים. ריבית זו ניתנת לציבור הלווים על ידי הבנקים. הריבית איננה קבועה ויכולה להשתנות מדי חודש והיא מושפעת מהעלייה בריבית אגרות החוב. הירידות בשוק המקומי, השינויים בשוק האג"ח בעולם, כל אלה, ביחד וגם לחוד, משפיעים באופן משמעותי על גובה הריביות, מביאים להתייקרות בעלויות גיוסיהם של הבנקים השונים ובכך גם משפיעים ישירות על הלווים. את ההשפעות האלו ניתן לראות כבר בחודשים האחרונים עם הירידות החדות שחלו במחירי אגרות החוב, שהובילו לעלייה בתשואות האגרות וגרמו לעלייה בריביות. השינויים אמנם אינם באים לידי ביטוי בטווח הקצר וכך גם ההתייקרות והעלייה בריביות, אולם בהתייחסות לפרק זמן פריסת התשלומים, לתקופה שאליה מתייחסת המשכנתא, ההשפעה יכולה להיות רבה ויכולה אף לעמוד על תוספת של עשרות אלפי שקלים לסך כל ההחזר המועבר לבנק.

השפעת העלייה בריביות על המשכנתא

חשוב לקחת בחשבון את השינויים בשוק וגם את העליות בריביות. כל אלה, כאמור, משפיעים באופן ישיר על המשכנתא עצמה, וכך גם על ההחזר החודשי שלה. עלייה בריביות מובילה לעלייה בהחזר החודשי, שיכולה להגיע למאות שקלים. מסיבה זו בדיוק חשוב לבנות תמהיל משכנתא, בהתאמה מלאה לצרכיהם של הלווים, תוך בחינת יכולת ההחזר החודשי שלהם והשינויים החלים בשוק מעת לעת. תמהיל המשכנתא שאותו בוחנים לפני לקיחתה, מתייחס למסלולי המשכנתאות השונים ולאפשרויות של הריביות הקיימות, ומציג בפני הלווים את ההחזר החודשי בהתאם לריבית הקיימת בזמן לקיחת המשכנתא. ההחזר יכול להשתנות, כמובן, בהתאם לעליית או ירידת הריבית ובכך להשפיע על הלווים עצמם. באופן כללי, חשוב לזכור – עלייה של 1 אחוז בלבד בריבית, יכולה להגדיל את ההחזר החודשי של הלווה בעשרה אחוזים. מדובר בעלייה רבה מאד המצריכה בחינה מחודשת, לעיתים, של מסלול המשכנתא ובחינת האפשרות גם למחזורה.